23 oktober 2005

Darko Milicic, da man

For to år siden ble en ikke engang 18 år gammel serber (født i Montenegro) valgt som nr to i NBA-draftet: Darko Milicic. Han hadde enormt potensiale, sa de, han var drøy 210 cm høy men spilte som om om han var 180, rask, god skytter, smidig, spenstig... En coach mente han aldri hadde sett et slikt talent i Europa før. " Possibly the top NBA prospect at any age in Europe. He plays in Hemofarm. He dunks in traffic, dribbles and goes 1 on 1 like a guard, scores on the pull-up jumper, passes well and blocks shots. I've never seen a player like him at 16! NEVER!" (http://nbadraft.net/profiles/darkomilicic.htm) Framtiden for hans føtter...

Nå to år senere har han knapt spilt i det hele tatt. I løpet av sine to første sesonger i NBA ble han kjent som "The human victory cigar": når han fikk spille, var det bare fordi seieren allerede var klar. Coachen hans i Detroit Pistons, Larry Brown, brydde seg ikke om å la jyplingen få spilletid, det viktige var å vinne her og nå. Og de vant. Pistons ble ble mestere i Darkos første år, og tapte knepent finalen i hans andre år i fjor. Hele tiden med en høy og visstnok atletisk montenegrinsk serber på enden av benken. Og alle hjerter undret seg: vil dette vise seg å ha vært tidenes dårligste draft av noe NBA-lag, vil valget av Darko som andre spiller i 2003-draftet ha vært legendarisk elendig?

Pistons-spillerne og -organisasjonen har selv hele tiden hevdet at han kommer til å bli bra. Bare vent. Og se, i sommer fikk laget ny coach, Darko var med det serbisk-montenegrinske landslaget til EM på hjemmebane (hvor de gjorde det veldig dårlig, men Darko var ok), han fikk spille mer enn noensinne i vennskapskampene i førsesongen til NBA dette året, og se, og se, en stund ledet han hele ligaen i blokker. Er Darko på gang?

Han leder ikke lenger ligaen, og det er uansett en helt annen intensitet i den ordentlige sesongen, men like fullt. Han er fremdeles ikke helt avbambifisert, han er fremdeles litt klomsete og nesten litt redd for stundens alvor til tider - men til andre tider, whui... Han er faktisk et talent. Og Pistons har kanskje ikke driti på draget likevel.

Den som lever og leser denne bloggen får se.

Ingen kommentarer: