05 november 2005

Sukkererter

De selger små sukkererter på Ica. Eller, sukkerertene er vel normale, men den plata de ligger på er liten. Det er kanskje plass til 30 ertebelger der. Og prisen? 25 kroner, ikke langt unna én kroner belgen. Og likevel kjøper jeg et titall i uka.
Det er selvfølgelig fordi det er godt, å slafse sukkererter er langt bedre enn å slafse lakrisstenger eller potetgull, men det er en annen grunn som er minst like viktig: på pakkene står det nemlig hvor de kommer fra. Kenya. Og jeg kjøper to-tre-fire om gangen og slenger ut penger i ren sympati med bøndene fra Afrika.
Men så tenker man seg litt om og så vet man ikke lenger. Hvor stor del av de 25 kronene går til bøndene? Hvor stor del går til vesterlandske fraktfirmaer, til norske speditører og butikker? Hvor stor del, framfor alt, går til tollen som skal beskytte de norske bøndene? De norske sukkerertprodusentene...?
Når alt kommer til alt sponser jeg kanskje kenyanske bønder med etpar øre. Selv om sukkerertene i seg selv smaker godt, vet jeg ikke om det er nok til å få en god smak i munnen.

Ingen kommentarer: