07 november 2005

TV og tomme blikk

Har du noensinne sett bilder av mennesker som ser på tv? Eller selv sett på naboene under en tv-titte-seanse? Har du noensinne sett så tomme øyne? Uansett hva annet man driver med, så virker det som om tv-titting er det mest hjernedøde. Man ler sjelden av tv, stort sett er det bare ensomme mennesker som gjør det for å overbevise seg selv om at de er to- eller mangesomme. Man komuniserer ikke med tv-apparatet, man skrur av all aktivitet og bare tar imot, uten å la seg overvelde, sjelden å la seg fengles i noen særlig grad - men akkurat så mye at man ikke river seg løs og gjør noe annet. Selv internettbrukere har øyne som lever mer. Selv trav-tilskuere, selv skoleelever. Selv det å kjede seg halvt i hjel under en forelesning gir deg mer levende øyne enn tv-titting.
Ikke for det, tv er en fantatsisk oppfinnelse som kan binde verden sammen på helt andre måter enn den ble bundet sammen i for-forrige århundre. Man kan lære mye og oppleve mye, alle flosklene om glimrendehetenved fjernsynet. Men er det verdt det når man tydeligvis tømmer seg selv gjennom øynene samtidig?

Jeg skal ikke demonisere tv, det blir bare teit. Jeg bruker endel timer på www selv, det trenger ikke være så mye bedre. Men, fader ta, det hadde ikke skadet noen å låse teven sin inne i et skap noen månender.
Om ikke annet for å la gjester slippe å se alle nyhetssendinger på alle kanaler bare fordi "man må følge med i verden"...

Ingen kommentarer: