19 september 2006

Fotballspyttbilder

Spytting er noe herk. Gjør man det selv, har man gugge i halsen, gjør en annen det, for eksempel en som passerer en på gata, eller en tilhører på deg når du holder tale, er det direkte uhøflig. I minste fall. Det er noe i nærheten av et universelt signal: å spytte mot noen er uhøflig, å spytte på noen er en direkte utfordring og mer enn uhøflig. (Trolig finnes det steder hvor det har motsatt, dvs lykkebringende effekt, som når skuespillere brekker hverandres bein metaforisk i teateret, men det er i så fall ikke mange steder.)

Et unntak er idrettsutøvere, fremfor alt fotballspillere. Der er det kutyme å harkle og spytte, og da Zidane og Beckham spydde på banen, var det tøft og schtili, ikke uggent og ekkelt. Baseballspillere spytter brune snusklumper. Men spytter alpinister, hoppere? Svømmere? Amerikansk fotball? I innendørsidretter er det bare uggent og ekkelt. Det må være noe med fotball, noe med spillets sjel eller fotballkulturen, som har gjort det mer enn godtatt å spytte. En manneting, kanskje. (Spytter kvinnelige fotballspillere?) Eller en utfordrende, halvbevisst provoserende ting. Eller at fotballspillere generelt er for korte i skallen i å skjønne de mest basale sosiale regler. Eller at de alle sammen har blitt allergiske for gress som en yrkesskade...

Men enda lenger ned på denne "skjønn-sosiale-koder"-rangstigen må sportsfotografene stå. Jeg vet ikke når det begynte, kanskje i år, kanskje fem år siden, men det slo meg i dag at det har blitt helt vanlig å avbilde fotballspillere, store fargebilder, gjerne på lett synlige steder, mens de spytter. Like før Kjetil Rekdal gikk av, ble han avbildet i Aftenposten med spyttklysa mellom leppene, som et prosjektil. En annen norsk spiller fikk for ikke lenge siden trynet sitt brettet ut i avisa med en spyttklyse som flerret lufta som et lyn fra munne og nedover, guggete, snørrete spyttslim som nettopp hadde forlatt munnen og i neste øyeblikk tilsynelatende ville klistre seg fast til gresset, eller neda bedre, til spillerens egne lår.

Hvilken idiot er det som har fått det for seg at det er et godt bilde å klare å plåta en mann idet han spytter? Er det fordi det skjer så lite på fotballtreninger at de tar den actionen de kan få? Og hvilke enda større idioter er det som har fått det for seg at denne første idioten hadde rett? Er det fordi fotballfans er så lavpanna at enhver kroppsfunksjon fra deres helter er gøy? Hadde det vært et genialt karrieredrag av en fotballspiller å bæsje på seg under en kamp, hadde han blitt elsket av fansen, hadde bildet av det brune blitt årets bilde?

Spytting er noe herk. Men det er mulig det er godt det finnes sosiale arenaer hvor man kan harke ut herket.

Ingen kommentarer: