01 januar 2007

Hva er et ord?

På nyttårsaften lekte vi en slags mimelek med venner og venners venner. Gul bolle, het den, og bestod av tre runder: først skulle man forklare et ord uten å bruke det, så forklare det med ett ord og til slutt mime det. Poenget var delvis å huske hvilke ord som ble brukt i forrige runde, så det ble lettere å gjette i de senere rundene. Navnet gul bolle kommer av at de lappene man skriver ordene på, skal ligge i nettopp en gul bolle.

Det var en ganske morsom lek. Men det var tydelig at noen av oss kunne reglene, eide spillet, og praktiserte dem nazi. I andre runde, for eksempel, kunne den som leste lappen bare si ett ord til den som skulle gjette. (Og det man skrev på lappen måtte være på ett ord.) Men hva er et ord?

"Frosk" er ett ord. Men er "froskelår" det? Eller "dobørste"? Begge disse ble godkjent som ord uten videre av de som eide spillet på nyttårsaften. Men å forklare dobørste med "wc-renser"? Ikke godkjent, ikke et ord. En sånn blå såpedings som man henger i toalettskåla heter "wc-blokk", ikke noe annet. Og hvordan man avgjorde hva som var et ord? Ikke noe spesiell måte, bare sunn fornuft. En slags fornuft, hvertfall. T, som ikke syntes orddefinisjonen var så ille, foreslo etterpå at ordet måtte stå i en ordbok. Som i Norsk riksmålsordbok? I såfall kommer slike ord med: slarketog, slarkemonn, slarvekjerring, slaskevær, slavannsegg (ikke spør), sledeproviant, sledesnabel osvosv. Og hvorfor skulle de ikke være med om dobørste er det? Er de mer sammensatte? Eller er de for sjeldne? Men hele leken går jo ut på å leke med ord, bruke nye, lære nye, se nye sammenhenger i nytt og gammelt?

De menneskene vi lekte med var gamle kjente som har feiret nyttårsaften sammen i mange år. (Ikke sammenhengende i flere år, men flere nyttårsaftener på rad.) De har brukt lang tid på å bli enige om hva slags ord de skal godta. Og det var deres lek. Så når jeg kom inn og lekte med lange ord (ikke altfor lenge heller, bare mine vanlige) slo de til med sine regler og felles referanseramme. DET er ikke et ord! Ikke ETT ord! Pss.

Hva er et ord? Spill gul bolle med utgamle venner og venninner en nyttårsaften, så finner du det fort nok ut.

Ingen kommentarer: